3 Mayıs 2009 Pazar

ASP.NET Precompile


Asp.net ile bir sayfa oluşturduğunuzda, herhangi bir kullanıcı sayfaya ilk isteği yaptığında, sayfa derlenir. Dolayısıyla ilk istekte sayfanın açılış süresi oldukça uzundur. İkinci ve sonraki isteklerde, sayfa daha hızlı yüklenir ve dosya değiştirilene ya da sunucu yeniden başlayana kadar bu böyle sürer.

Asp.net sayesinde, oluşturduğumuz sayfaları kendi makinamızda derleyebilir, ve sunucuya sadece derlenmiş binary dosyaları yükleyebiliriz. Derleme yapmanın avantajlarını listelemek gerekirse;
  • İlk açılış süresi azalır.
  • Yazmış olduğunuz değerli kodlarınızı sizinle aynı yetkiye sahip kişilerden korumuş olursunuz :).
Dezavantajları ise;
  • Sitenizi sunucuya yüklemeden önce derleme işlemini her seferinde yapmanız gerekir.
  • Ufak tefek değişikliklerde de yeniden derleme yapmak gerekir.
Oluşturduğunuz sayfaları derlemek için ise aşağıdaki basamakları izlemelisiniz.
  1. Dermele yapıcağınız versiyonun klasörüne gidin. "%windir%\Microsoft.NET\Framework\version", bu yol bende, "C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727" şeklinde.
  2. Bu dizinde bulunan aspnet_compiler.exe'yi kullanarak oluşturduğunuz sayfaları derleyin. En basit kullanımı, "aspnet_compiler -p c:\projem\ -v / C:\derlenmiş_projem\" şeklindedir.
Derleme tek şekilde değildir. Size uygun derleme çeşitleri için msnd'in sitesinden bakabilirsiniz.
Kaynak

1 yorum:

  1. Daha basit bir yöntem olarak da, visual studio açıkken, sitenize sağ tıklayıp "Publish Web Site" seçeneğinide kullanıp, web sitenizin derlenmiş halini elde edebilirsiniz.

    YanıtlaSil