18 Kasım 2009 Çarşamba

Unreal 3 Artık Ücretsiz mi ?

udk-logo

Önce Unity şimdi de Unreal Development Kit

Epic Games'in Unreal 3 Motorunu bilmeyeniniz yoktur. 2009 yılında Next-Gen sıfatıyla bir çok AAA kalitesinde oyun yayınlandı ve bu oyunların birçoğu unreal 3 motoruyla oluşturuldu. Bunlardan birkaçı; Gears of War, Wheel Man, Army of Two, BioShock, Mass Effect, Mirror's Edge, Turok, X-Men Origins: Wolverine ...

Tahmin edebileceğiniz gibi bu motoru kullanmanın da bir bedeli var, yani vardı, artık hobi veya öğrenme amaçlı kullanıcılar bu araça (UDK - Unreal Development Kit) kolaylıkla sahip oluyor.



UDK tam olarak unreal 3 oyun motoru olarak tanımlanmıyor. UDK, unreal 3 motorunu kullanan bir araç aslında. Yani bu geliştirme aracını bilgisayarına kurduğunuzda, unreal motoruna, unreal script aracılıyla ulaşabiliyorsunuz. Ama bunun bir eksi olduğunu düşünmüyorum çünkü öteki yandan >>$100k olan bir araca ücretsiz erişime imkanınız oluyor.

udk-2

UDK ile geliştireceğiniz oyunları satmak isterseniz, o zaman, bir miktar para ödemeniz gerekmekte. Ne kadar ödeyeceğinizi ayrıntılı olarak lisans metninde bulabilirsiniz ancak, basit olarak $99 artı kardan %25 lik bir miktar olarak tanımlanabilir. Tam lisans metni için http://www.udk.com/licensing .

UDK'in Göze Çarpan Özellikleri
  • Platform bağımsız geliştirme ortamı
  • Unreal Editor ile kolay kullanım
  • UnrealScript
  • Unreal Matinee, oyun içinde cut-scene ve demoların oluşturulması için bir araç
  • Unreal Cascade, görsel efekleri oluşturabileceğiniz editör
  • NVDIA PhysX
  • Unreal Lightmass, ışıklandırma ve gölgelemeler için bir global illumination (http://en.wikipedia.org/wiki/Global_illumination)
  • İçinde gelen, SpeedTree(Hızlı ve verimli bir şekilde ağaç oluşturmak için), Bink Video(Yaygın olarak kullanılan bir video kütüphanesi) ve FaceFX(Gerçekçi yüz animasyonları için) gibi çeşitli araçlar (kütüphaneler)


Özelliklerin bir listesinide http://www.udk.com/features.html adresinde bulabilirsiniz.

udk-1

UDK'in dağıtılmasıyle berabe Epic Games'deki Unreal Developer Network dökümantasyonu da kullanıma açıldı. http://udn.epicgames.com/

Umarım bir sonraki yazıda da UDK ile ilgili bir tutorial hazırlamış olurum, hepinize iyi oyunlar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder