4 Ekim 2009 Pazar

Onlive - Yenilikçi Bir Oyun Hizmeti

OnLive teknolojisi daha önce 2009 yılının mart aynıda bir GDC'da tanıtılmıştı. Yakın bir zamanda ise onlive.com'da beta test için kayıt bölümü açıldı. Ancak bunun için amerikada yaşamanız gerekiyor.

Onlive Nedir?

Onlive bilgisayarınızla veya televizyona bağlanan bir mikro-konsol aracılıyla oyun oynamanıza yarayan bir hizmettir. Bu hizmetin en ilginç özelliği ise, oynadığınız oyundaki hiç bir işlemin istemci tarafından yapılmaması. Bu sayede ekran kartı olmayan bir laptopta crysis oynayabilirsiniz.

Bilgisayarınızda, tarayıcınıza yüklediğiniz 1mb'lık bir plugin ile bu hizmeti başlatıyorsunuz. Uygulamanın başlamasıyla bilgisayarınız ile onlive sunucuları arasında bir bağlantı açılıyor ve sürek olarak bir video akışı sağlanıyor. Menüye girdiğinizde, oyunları listeden seçip, trailer'larını veya diğer oyuncuların oyunlarını izleyebiliyorsunuz. Oyunu oynayabilmeniz için onu ya satın almanız ya da kiralamanız gerekmekte. Bu işlemden sonra oyunu oynamaya başlıyorsunuz. Herhangi bir bekleme olmadan oyun başlıyor.

Aynı zamanda eğer bir televizyonunuz varsa, onlive'ın mikro konsolunuda satın alabilirsiniz. Bu konsol, bir ele sığabilecek kadar küçük ve üzerinde HDMI, optik çıkış,ses çıkışı, ethernet girişi ve 2 adet usb portu bulunmaktadır.

1

Herkes gibi sizin de aklınızda şu soru oluşmuştur. Peki ama internet videolarında büyük bir gecikme süresi var.

Onlive'ın geliştiricileri daha önce quicktime oluşturulmasında da rol almışlar ve geliştirdikleri yeni algoritma sayesinde gecikme sürelerini 1ms'ye kadar düşürdüklerini idda ediyorlar. Youtube videolarında yaklaşık olarak 500ms. Bir kere bağlantı kurulduğunda bir daha bekleme veya indirme gibi bir durumla karşılaşmıyorsunuz. Ekrandaki görüntüler sürekli olarak sunucundan bilgisayarınıza gönderiliyor.

2

Tabii ki bu hizmetten yaralanabilmeniz için stabil bir internet bağlantınız olmalı. Eğer bana standart definiton (SD) yeter diyorsanız 1.5 Mbps'lık bir bağlantı hızı gerekmekte, ancak oyunları High Definition (HD) olarak oynamak isterseniz bağlantı hızınız 5 Mbps civarında olmalı.

Beta testi daha yeni açılmış oluğundan deneme fırsatım olmadı, ancak izlediğim video'lardan crysis'in ortalama bir laptopta gayet akıcı olarak oynanabildiğini gördüm.

3

Bu hizmetin yatırım maliyeti çok yüksek ancak tutulma olasılığı birkaç nedenden dolayı bana yüksek geliyor, öncelikle geliştiriciler için oldukça avantajlı. Tek bir platform için geliştirme yapılıyor, yani başka platformlara port etme gibi bir sorun yok. En önemlisi korsan kullanımın önüne geçilmiş olunuyor. Her ne kadar yatırım maliyeti yüksek olsa da günümüzde korsan kullanım yüzünden oluşan kayıplar çok yüksek.

4

Eğer oturduğunuz yerden kalkamayacak kadar tembelseniz sizin için de avantajlı bir hizmet çünkü CD/DVD almak için mağzaya gitmenize gerek yok ve yine aldığınız bu CD/DVD'leri konsolunuza takmak zorunda kalmayacaksınız :) Ancak sunuculardan yararlanmak için sürekli olarak para dökmeniz gerekecek. Büyük ihtimalle oyun bilgisayarı almaktan daha ucuza gelecektir.

Beta testleri başladı, ancak onlive hizmetinin ne zaman başlayacağı tam olarak bilinmiyor, yaklaşık 7 yıllık gizli bir proje olduğundan, bu süre birkaç ayda olabilir birkaç yılda. Merakla bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder